Mivel foglalkozik a dietetikus?

A dietetika, azaz táplálkozástudomány szakembere a dietetikus, aki személyes táplálkozási ajánlást és tervet készít azoknak az embereknek, akik saját, tudatos döntésük, vagy valamilyen kialakult betegség, érzékenység miatt változtatni szeretnének étrendjükön.

A dietetikus szakember az egészségügyi ellátás keretein belül és kívül is dolgozhat. Ezeken belül is lehetőség van egyéni, illetve csoportos alkalmakra is.

Többféle módszerrel dolgoznak, de a legfontosabb, amelyben minden szakember egyezik, az az egyénhez igazodás. Minden esetben személyes, egyedi élelmezési tanácsadás zajlik, hiszen csak így tudnak profi segítséget nyújtani, hogy a megfelelő étrend tényleg a lehető leghatékonyabban fejthesse ki jótékony hatását.

 

 

Első lépésként minden megkeresés után egy alapos felmérés történik, mely kiterjed a páciens laboreredményeinek és orvosi leleteinek tanulmányozására, testi állapotának felderítésére, valamint eddigi táplálkozási szokásainak megismerésére. Ezen tényezők ismeretében a dietetikus személyre szabott diétát állít össze, segít a beszerzési helyek és az elkészítési technikák bemutatásában, valamint mindennapi praktikákkal is ellátja páciensét, ezekkel is megkönnyítve az életmódváltást.